• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 461 - 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie werken door Oude Meesters

  Veiling: Maandag 15 juni 2015, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 12 t/m zondag 14 juni, van 10 tot 17 uur

  Hierbij presenteren wij u de catalogus van deze veiling, waarin maar liefst 117 lots zijn opgenomen afkomstig uit de 17e tot vroeg 20ste eeuw. Onder het aanbod treft u importante en aantrekkelijke stillevens, portretten, landschappen, marines en genrestukken.

  Zo zal de veiling van start gaan met een grootformaat schilderij door Michiel Simons II, voorstellende Stilleven met haas, gevogelte, kreeft, vruchten en wijnglazen. Dit werk is afkomstig uit een prachtige particuliere collectie en wordt u aangeboden met de aantrekkelijke taxatie van € 2.500 - 3.500.

  Het coverlot, lot 8, is van de hand van Gerard Hoet I en verbeeldt Bacchanaal in een arcadisch landschap. Dit werk, met een zeer indrukwekkende herkomst en in museale conditie, behoort absoluut tot de meest verfijnde werken van deze kunstenaar. Taxatie € 4.000 - 6.000.

  Onder de portretten treft u niet alleen Felippo Tozelli, maar ook zijn leermeester Charles Howard Hodges, van wie hij de pasteltekenkunst leerde toen hij werkzaam was in diens atelier tussen 1810 en 1850. De jonge Tozelli was de meest talentvolle leerling van Hodges, waardoor vooral in zijn vroege werk de afstand tussen leermeester en leerling klein is. Wanneer Hodges in 1828 hoofdzakelijk in olieverf ging schilderen, kon Tozelli aan de onverminderde vraag naar pastelportretten in zijn plaats voldoen, zo ook deze schitterende portretten van Mr Marten Adriaan Beels en zijn echtgenote Charlotte Christine Gildemeester. Taxatie voor lot 9 € 2.000 - 3.000.
  Lot 10 is afkomstig van zijn opleider Hodges en behoort tot de laatste grote werken van zijn hand in deze techniek, waarvan een voorstudie in kleiner formaat onderdeel uitmaakt van de collectie van het Rijksprentenkabinet te Amsterdam. Taxatie € 5.000 - 7.000.

  Voor dierenliefhebbers zal onder meer werk worden aangeboden door Verhoesen, Ronner-Knip, Raaphorst, Cuneaus, Artz en Eerelman. Van laatstgenoemde befaamde hondenschilder wordt een tot nog toe onbekend lot 23 geveild, voorstellende een Ragdoll kat. Het indrukwekkende werkje, in losse penseeltoets, heeft een taxatie van € 2.000 - 4.000.

  Ook de Romantische School is sterk vertegenwoordigd in deze veiling door kunstenaars als Koekkoek, Vertin, Spohler en Leickert. Van tijdsgenoot Lodewijk Johannes Kleijn vindt u lot 38, een prachtig olieverf op paneel dat duidelijk toont dat hij een talentvol en volgzaam leerling was van zijn leermeester Andreas Schelfhout. Kleijn was een Haagse schilder bij uitstek: hij zocht zijn onderwerpen vooral in en om zijn woonplaats Den Haag, waardoor ook dit prachtige ijsgezicht met koek-en-zopie tent ontstond. Taxatie € 8.000 - 12.000.

  Onder de zeegezichten vindt u maar liefst twee werken van de hand van Abraham Hulk I, een kunstenaar gespecialiseerd in het schilderen van schepen op zee in indrukwekkende weersomstandigheden. Beide werken, lot 52 en 55, verbeelden de ruige Engelse zeegolven en worden u aangeboden met een taxatie van € 2.500 - 3.500 en € 3.000 - 5.000.

  Voor de internationale verzamelaar zal lot 64 veel interesse wekken, daar dit tot een van de innovatieve impressionistische werken betreft van de alom zo gewaardeerde kunstenaar Gustave Courbet. De liefhebber kan dit werk bemachtigen met een taxatie van € 1.500 - 2.500.

  In deze catalogus zijn ook twee werken door Cornelis Vreedenburgh opgenomen, waarvan lot 79 door familie van de huidige kunstenaar is verkregen, taxatie € 2.000 - 3.000. Het andere lot 80 is in uitzonderlijk grootformaat geschilderd en daarnaast vanwege het onderwerp Aangemeerd schip aan de Sumatrakade, Amsterdam, van museale kwaliteit. Verbeeld is een Pulau van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland, waarvan het hoofdkantoor was gevestigd in het statige Scheepvaarthuis, welke nog steeds te bewonderen is aan de Prins Hendrikkade. In het kantoor op de Sumatrakade, rechts op het schilderij afgebeeld, ondergingen passagiers en bemanningsleden een medische keuring voordat zij het schip mochten betreden. Taxatie voor dit kunsthistorische stuk € 12.000 -15.000.

  Lot 96 is een uiterst kleurrijk werk van de hand van Jozef Israëls, Huiswaarts, in olieverf op doek. Bekend is dat deze kunstenaar na zijn huwelijk in 1863 met Aleida Schaap met name vrolijke en liefdevolle onderwerpen schilderde. De toon van deze schilderijen is veel lichter dan die van zijn vroegere werken, mogelijk te wijten aan het persoonlijke geluk van de kunstenaar. Taxatie € 5.000 - 8.000.

  Opvallend is lot 109 door Adolphe Monticelli, de belangrijke Franse kunstenaar, welke via een vooraanstaande Amerikaanse herkomst in Nederlands bezit is gekomen. Monticelli maakte in de negentiende eeuw furore met zijn kleurrijke, zeer pasteuze techniek en zijn gedurfde onderwerpen. Met dikke verflagen verbeeldde hij de fêtes galantes en fêtes champêtres, elegante gezelschappen in een feestelijke omgeving waar liefde in het spel was. Dit onderwerp Dreams of opera behoorde dan ook tot zijn grootste inspiratiebron, vol intriges en verboden romances. Taxatie € 6.000 - 8.000.

  De veiling zal worden afgesloten met 4 werken door Kees Maks, de geroemde leerling van George Hendrik Breitner. Maks maakte naam met zijn werken van het mondaine uitgaansleven, circusvoorstellingen, dansparen en wandelende gezelschappen. Samen met Kees van Dongen en Jan Sluijters zorgde hij voor ophef vanwege het moderne karakter van hun werken, wat duidelijk herkenbaar is in de hier aangeboden lots. Taxaties € 3.000 - 8.000.


  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.