• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 456 - Moderne & Hedendaagse Kunst

  Veiling: Maandag 15 december 2014, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 12 t/m zondag 14 december, van 10 tot 17 uur

  Het seizoen zal worden afgesloten met een schitterende veiling van (vroeg) moderne en hedendaagse schilderijen, aquarellen, tekeningen, sculpturen en fotografie, waarvan wij u hier met trots de catalogus presenteren.

  Behorend tot de vroegste kunstwerken, zijn de twee schilderijen van de hand van Hendrik Willem Mesdag. Lot 14, ‘Het lossen van de bomschuit’, is een zeer herkenbaar werk van deze bekende Haagse kunstenaar door zijn prachtige grijsschakeringen, welke zo duidelijk de impressie van de dag verbeeldden. Taxatie 25.000 - 35.000.

  Het andere schilderij door Mesdag, lot 15, is daarentegen van een groter formaat en behoort tot zijn romantische oeuvre, gekenmerkt door de vele goudtinten. Vergelijkbare schilderijen van een ondergaande zon zijn dan ook internationaal zeer gezocht. Taxatie € 45.000 - 55.000.

  Bijzonder zijn de schilderijen van de kunstenaars van de Bergense School, welke afkomstig zijn uit de nalatenschap van de kunstenaar Arnoud Colnot. Zo is lot 4 geschilderd door zijn goede vriend Harrie Kuyten en toont u het Damrak in zijn toenmalige woonplaats Amsterdam. Taxatie € 4.000 - 6.000.

  Maar ook lot 17 door Jan Sluijters verbeeldt het gelijktijdige stadsleven met dit ‘Portret van een variété artiest’. Als één van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse schilderkunst in de 20ste eeuw, gaf Sluijters met felle kleuren het grootsteedse café- en nachtleven weer in de portretten van naakte vrouwen en spraakmakende personen uit de society. Deze colorist liet zich dan ook graag inspireren door kleurige en kleurrijke modellen, variërend van dandyachtig geklede heren tot boksers en variété artiesten. Met een prachtige herkomst is de taxatie voor dit werk slechts € 15.000 - 20.000.

  Veel moderner zijn de werken van Geer van Velde, waarvan in deze catalogus maar liefst vijf lots zijn opgenomen. Lot 91 is een prachtige ‘Composition’ in olieverf op doek, welke bewijst dat deze kunstenaar tot één van de belangrijkste abstract-geometrische schilders uit zijn tijd behoort. Geïnspireerd door Hendrik Willem Mesdag, is ook hier gewerkt met een palet van genuanceerde kleuren in een uitgewogen spel van lijnen en vlakken. Taxatie voor dit belangrijke schilderij € 10.000 - 15.000.

  Vergelijkbaar in stijl en van grote internationale bekendheid is het werk door Chafik Abboud, lot 94. Deze Libanese kunstenaar vervolgde zijn opleiding in Frankrijk en werkte onder meer in het atelier van Fernand Léger, waardoor hij van klassiek figuratief schilderen overging to kleurrijke abstractie. Zijn oriëntaalse herkomst bleef echter altijd een belangrijke inspiratiebron, waardoor ook dit schilderij zo duidelijk herkenbaar van zijn hand is. Taxatie € 3.000 - 4.000.

  Van de gevierde kunstenaar Keith Sonnier vindt u drie werken, waarvan lot 140 ‘Flocked wall’ een wel zeer opvallend stuk is. Het ruim 4,5 meter brede object gemaakt van latex, pigment en stofvezel dient aan de muur bevestigd te worden, waarbij de spankoorden de ruimte in komen. Hierdoor begeeft het werk zich zwevend en overschrijdt het de grens tussen schilderkunst en sculptuur: een techniek welke baanbrekend was in de jaren ’60. Ooit onderdeel van de vooruitstrevende collectie Helga & Walther Lauffs, wordt deze u nu aangeboden met een taxatie van € 4.000 - 6.000.

  Onder de sculpturen vindt u belangrijke makers als Lika Mutal, Eppe de Haan, Salvador Dalí en Kees Verkade. Van de hand van Carolein Smit zijn twee ‘baby’s’ opgenomen, beide zeer minutieus gedetailleerd en kleurrijk gedecoreerd. Deze onschuldige keramische wezens met echte menselijke trekjes zorgden dan ook voor Smit’s doorbraak bij het grote publiek. Taxaties € 1.500 - 2.000 / 2.000 - 2.500.

  Ook bevat deze veiling weer diverse fotografische werken, waaronder lot 183 door Hendrik Kerstens. Deze ‘Beaver hat’ uit 2009 verbeeldt zijn dochter Paula, maar doet denken aan de het ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Het sobere, heldere beeld van een jonge vrouw aan het begin van haar volwassen leven en bovenal de karakteristieke Nederlandse lichtval staat centraal in het werk van beide kunstenaars. Taxatie voor dit hedendaagse 17e eeuwse portret € 4.000 - 6.000.

  Spraakmakend zijn lot 191 en 192 door iconisch fotograaf Govert de Roos, welke werden gebruikt voor de Museumnacht campagne ‘Art Sells’ uit 2014. Deze foto’s worden geveild samen met de evenbeeldige campagneposter, inmiddels collector’s item. Taxatie € 2.000 - 3.000 per stuk.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.