• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 448 - 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie werken door Oude Meesters

  Veiling: Maandag 23 juni 2014, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 20 t/m zondag 22 juni, van 10 tot 17 uur

  Wij nodigen u uit de kijkdagen te bezoeken van deze aankomende veiling, bestaande uit ruim 100 schilderijen, aquarellen en tekeningen. Deze werken variëren in leeftijd van de 16e tot vroeg 20ste eeuw en zijn alle geselecteerd op hun kunsthistorische, dan wel zeer decoratieve waarde.
  De catalogus gaat van start met een aantal bijzondere Oude Meesters, waarvan lot 8 meteen in het oog springt. Dit panoramische ‘Strandgezicht’ is toegeschreven aan Simon de Vlieger en ook als zodanig geveild bij Frederik Muller te Amsterdam in 1902. Het schilderij met de imposante schepen en stoffering heeft sindsdien onderdeel uitgemaakt van een voorname particuliere collectie. De taxatie van dit imposante werk van ruim een meter breed is € 20.000 - 30.000.
  Het daaropvolgende lot 9 is van de hand van Karel van Mander I en betreft een bijzondere rosaille voorstellende ‘Mozes slaat water uit de rots’. Het werk gedateerd omstreeks 1590 is opgenomen in de literatuur en geeft een prachtig beeld van de kundigheid van deze kunstenaar. Taxatie € 8.000 - 12.000.
  Lot 10 bestaat uit maar liefst vier 17e eeuwse schilderijen, alle gemaakt naar de bekende werken door Adriaen van de Venne. Deze gewilde vroege exemplaren zijn alle getiteld in een banderol bovenaan en dragen de spreuken: ‘Armoe’ soeckt list’, ‘Rijckdom soeckt weelde’, ‘Weelde soeckt ellende’ en ‘Ellend’ soeckt de doot’. De taxatie voor deze vier met een belangrijke herkomst is € 8.000 - 12.000.
  De Romantiek wordt ruimschoots vertegenwoordigd door bekende kunstenaars als Pieter Lodewijk Francisco Kluijver, Pieter Cornelis Dommersen, Andreas Schelfhout en verschillende telgen Koekkoek en Hulk. Van de hand van een ‘onbekende meester’ uit dezelfde periode is het schitterende schilderij ‘Gezicht op de Herengracht, Amsterdam’. Dit lot 52, toont het Huis de Vicq, gelegen aan de Herengracht 476, één van de mooiste plekken van onze hoofdstad. Voor het uitzicht op deze ‘Gouden Bocht’ is de getaxeerde waarde € 4.000 - 6.000.
  Liefhebbers van dierenschilderijen bieden wij volop keus. Naast de werken door Albertus Verhoesen, Constant Artz en Otto Eerelman worden ook twee schilderijen door Henriette Ronner-Knip aangeboden. Lot 36, ‘Verzot op juwelen’, is een voortreffelijk voorbeeld van haar speelse oeuvre. Taxatie € 4.000 - 6.000.
  Van de hand van de Larense Scholer Anton Mauve vindt u lot 79, een groot formaat schilderij voorstellende de ‘Herder met zijn schaapskudde’. Met dit onderwerp won hij niet alleen een gouden medaille op de Parijse salon, het bracht hem internationaal succes dat reikte tot in de Verenigde Staten. Taxatie € 15.000 - 20.000.
  Uiterst Haags daarentegen zijn de twee schilderijtjes door Joseph Bles, welke een prachtig tijdsbeeld weergeven van elegante gezelschappen tussen ‘het vissersvolk’ op het strand. Bles liet zich voor dit lot 45 inspireren door de befaamde ‘bomschuiten op het strand te Scheveningen, een term welke inmiddels internationaal is overgenomen. Taxatie voor de twee werken samen is € 2.000 - 3.000.
  Onder de buitenlandse kunstenaars vindt u onder meer lot 89 door de Franse landschapschilder Paul Madeline. ‘La baie du Diben’ bewijst wederom de kracht van deze impressionist en bevestigd zijn aanwezigheid in vele museale collecties. Taxatie voor dit prachtige schilderij € 3.000 - 5.000.
  Van Martin Monnickendam hebben wij maar liefst drie lots in deze veiling. Uiterst charmant en zeer kenmerkend voor zijn hand is lot 96, voorstellende de ‘Repetitie Italiaansche Opera’ uit 1929. Net als zijn leermeester August Allebé schilderde hij graag het publiek dat aandachtig naar voorstellingen keek. Dit toentertijd nog zeer onbekende onderwerp bracht Monnickendam al gauw de nodige aandacht en roem. Taxatie € 8.000 - 10.000.
  Naast de vele schilderijen bevat deze catalogus ook diverse werken op papier. Lot 95 is een uiterst smakelijke pastel door Willy Sluiter van één van zijn favoriete onderwerpen: ‘Concours Hippique’. Net als zijn bekende afbeeldingen van de paardenrace, is dit werk zeer snel vlot en kleurrijk getekend en wordt deze u met de aantrekkelijke taxatie van € 3.500 - 4.500 aangeboden.
  Een ander voorbeeld is de aquarel door Louis Apol, lot 58. Dit ‘Winterlandschap met molens’ is in de favoriete techniek van de kunstenaar gemaakt en behoort tot één van zijn grootste formaat werken op papier. Taxatie € 3.000 - 5.000.
  De veiling zal worden afgesloten met ‘La Grande Galerie, Musée du Louvre’ door Georges d’Espagnat, een kunstenaar die in één adem wordt genoemd met andere grote meesters van het postimpressionisme. Het schilderij geeft een goed beeld van de jaren ’30 van de vorige eeuw in het elegante Parijs en is opgenomen met een taxatie van slechts € 10.000 - 15.000.
  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.
  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!
  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.
  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.