• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 429 - The Spring Sale

  Veiling: Maandag 25 maart 2013, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 22 t/m zondag 24 maart, van 10 tot 17 uur

  Op maandag 25 maart a.s. zal het nieuwe veilingseizoen van start gaan met deze all-round veiling, getiteld The Spring Sale. Deze veiling omvat maar liefst 486 lots, alle geselecteerd op hun kwalitatieve, maar ook decoratieve waarde. Zo vindt u in deze catalogus niet alleen antiquiteiten waaronder zilver, juwelen, porselein, aardewerk, klokken, horloges, sculpturen, meubels, kandelaren en aziatica, maar ook schilderijen, aquarellen, tekeningen & grafiek.

  Zo vindt u bij het zilver deze keer een imposant, eerste gehalte dienblad uit 1807 - 1809. Het draagt het meesterteken van de Amsterdamse zilversmit Diederik Willem Rethmeyer en weegt maar liefst 2661 gram. Het ovale blad heeft een opengewerkte opstaande rand met spitsbogen, spijltjes en eierlijstjes. Taxatie € 1.500 - 2.000.

  Een zelfde schatting heeft een, ook uit Amsterdam afkomstige, zilveren soezenmand van de hand van Diederik Lodewijk Bennewitz. Deze prachtige hengselmand draagt de jaarletter Q voor 1825, en weegt circa 1508 gram.

  Hoogtepunt in deze rubiek is de charmante zilveren snuifdoos met aan de binnenzijde van de deksel een portretminiatuur achter glas. Gemerkt Amsterdam 1743 en met meesterteken van Jean Soumain, is dit object getaxeerd op € 2.500 - 4.000.

  Onder de juwelen treft u diverse horloges, waarvan de Breitling Chronomat uit 1997 in het bijzonder opvalt. Niet alleen schitteren de 44 briljanten in de lunet u tegemoet, het geheel is is gesierd met een 18K gouden band. Taxatie € 12.000 - 15.000.

  Voor de dames maken diverse ringen, kettingen en armbanden deel uit van de collectie, maar ook twee imposante broches. Met name lot 14 is een ingenieus ontwerp gemaakt omstreeks 1920. Deze Art Deco dubbel clip broche, bezaaid met de meest prachtige diamanten, is als geheel te dragen, maar kan ook in twee delen uw pak sieren. Taxatie € 4.000 - 6.000.

  Een staand horloge in wortelnoten kast, gesigneerd Allin Walker, Amsterdam, van omstreeks 1750 heeft een taxatie van € 4.500 - 5.500. Met volledige kalender, ankergang, een bronzen cilinder met twaalf melodieën en een carillon op tien bellen.

  Zeldzaam is de Noord-Hollandse stoelkloek, voorzien van een zeer goed gestoken grote achterplank, opengewerkt in bloemtakken en bekroond door een gekroond schild. De klok is vervaardigd in de 17e eeuw en draagt een bel waarop Atlas. Taxatie voor deze bijzondere stoelklok is € 7.000 - 8.000.

  Gemaakt van het tegenwoordig zeer zeldzame en verboden Rio-palissanderhout is een beeldschoon Hollands kabinet, vervaardigd omstreeks 1750. De contrasterende kleuren van deze bijzondere houtsoort maken deze kast tot een echte eyecatcher, mede vanwege het zeer goed uitgevoerde snijwerk en de uitgebalanceerde proporties. In het midden van de achttiende eeuw moet dit een uiterst kostbaar meubel geweest zijn, nu is het getaxeerd op € 3.000 - 5.000.

  Onmiskenbaar Frans is het paar drielichts-kandelaars uit de late 18e eeuw. Vervaardigd uit brons, verguld brons en wit marmer en voorstellende een staande Moor. Voor de borst een hoorn des overvloeds, waarin drie bloemvormige kandelaars, het geheel op een marmeren voetstuk, gedecoreerd met vuurvergulde guirlandes. Dit charmante paar heeft een schatting van € 6.000 - 8.000.

  Het paar 18e eeuwse vuursteengeweren, gemerkt J. C. Niquet a Liëge, heeft een taxatie van € 1.200 - 1.800.

  Een zeldzame ingekleurde kaart van de Demarary rivier in het toenmalig koloniale Suriname is gedateerd 1756 en toont ons behalve de eigenlijke landkaart ook een uitgebreide opsomming van de indertijd aanwezige plantages en hun respectievelijke eigenaars. Taxatie € 3.000 - 4.000.

  Een paar gepolychromeerd houten snijstukken in hoog reliëf met voorstellingen van twee dames in klassieke kledij, stellen mogelijk Demeter en haar dochter Persephone voor. Beiden houden een wereldbol voor zich uit en dragen een ovaal schild waarop een bundel korenschoven. Met sporen van de oorspronkelijke vergulding en polychromie en een hoogte van 125 cm, waarschijnlijk uit de vroege 18e eeuw, ooit gekocht in Engeland en nu in veiling met een taxatie van € 2.000 - 4.000.

  Van de bekende beeldhouwster Charlotte van Pallandt treft u een goed gemodelleerde terracotta portretbuste van Jhr G. van Brienen van de Grootelindt. Taxatie voor deze markante, 33 cm hoge kop is € 1.600 - 2.000.

  Zeer zeldzaam en van hoge kwaliteit is het bronzen beeld van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwer Anton van Wouw. Voorgesteld is een jonge, staande vrouw in Zuid-Afrikaanse dracht. Op het voetstuk de ingegraveerde vermelding: ‘Die Noitje van die onderveld Transvaal Rustenburg sijn distrikt’. De schatting voor dit charmante, 42 cm hoge beeld is € 6.000 - 8.000.

  Een kwalitatief hoogstaand, eikenhouten beeld van de Heilige Barbara, is te dateren rond 1500 en mogelijk vervaardigd in de Zuidelijke Nederlanden. De taxatie van dit zeer expressieve, goed gestoken beeld is € 5.000 - 6.000.

  Voor de tegelliefhebbers is er een charmant tegeltableau uit de late 18e eeuw, afkomstig uit Harlingen. Het toont een goed geschilderd boeket over zestien tegels in blauw-wit. Schatting voor dit aantrekkelijke tableau is € 1.500 - 2.000.

  Eveneens afkomstig uit Friesland zijn twee tegeltableaus met een afbeelding van een vogelkooi, één in paars tegen een witte achtergrond, de ander meerkleurig. Afkomstig uit de 19e eeuw en getaxeerd op € 1.200 - 1.500.

  Onder het porselein treft u een prachtige Wanli kraakporseleinen schotel met een diameter van 47 cmen een decor van vogels in een boom. Taxatie € 3.000 - 4.000.

  Maar ook een serie van zes Kangxi borden met geribde rand en zegelmerk, getaxeerd op € 1.200 - 1.500.

  Uit de Kangxi-periode vindt u een serie van drie blauw-witte vaasjes, gemerkt ‘aiye’. Schatting € 2.000 - 3.000.

  Imposant is de zeer grote vissenkom, met een diameter van maar liefst 53 cm en een decor in blauw-wit van vijf draken die een vliegende parel achterna zitten, geschat op een waarde van € 2.000 - 3.000.

  Voor de liefhebbers van Japanse prentkunst is er een kavel met negen houtsneden. Zes stuks zijn van de hand van Toyokuni III, (1786 - 1864) en twee van die van Utamaro, (1753 - 1806). Alle zijn keurig ingelijst en sieren gezamenlijk de cover van de catalogus. Taxatie € 1.500 - 2.500.

  Van een bijzondere en zeer uitgebreide collectie Japans theegoed zal in deze veiling het eerste deel worden aangeboden. De verschillende theekommen en theebussen, veelal met de originele kistjes erbij, worden in tal van variëteiten aangeboden. Zo zijn er diverse gesierd met de onder verzamelaars bekende ‘hazevel’- en ‘oilspot’-decors. Een absolute must voor een ieder die zich interesseert voor de zo verfijnde Japanse theeceremonie.

  Een vroege bronzen bel uit de 13e eeuw is afkomstig uit Oost-Java. Deze prachtige klok, bekroond door een mythische klimmende leeuw, maakte deel uit van de collectie van wijlen de heer H.P. Bremmer. Een vergelijkbaar exemplaar is te vinden in het boek ‘Divine Bronze, Ancient Indonesian bronzes’ op pag. 124, onder no. 72. Taxatie € 2.000 - 3.000.

  Een belangrijke gouden sultanskris afkomstig uit Maleisië is gesierd met blad- en bloemrankmotieven. Gemaakt in de 18e/19e eeuw en reeds lange tijd in familiebezit, heeft dit schitterende verzamelobject een taxatie van slechts € 5.000 - 6.000.

  De veiling zal eindigen met een zeer uitgebreide collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek. De 280 lots zijn gerangschikt op alfabetische volgorde van kunstenaar en de catalogus leidt u daarmee van Pierre Alechinsky tot Bert van Zelm. Doordat de werken gemaakt zijn tussen de 18e en 21ste eeuw, wordt u een goed beeld geschetst van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis van de laatste 300 jaar.

  Meer dan de helft van alle kunstwerken wordt geveild zonder minimumprijs. U herkent deze aan de taxatie € 1 - 1.

  Uiteraard is het bovengenoemde slechts een kleine greep uit het aanbod. Wij nodigen u dan ook uit alle lots te komen bezichtigen tijdens de kijkdagen. Wij hopen u dit weekend en op de veiling te mogen verwelkomen!