• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 421 - De Interieur Collectie: van Aardewerk tot Zeefdruk

  Veiling: Maandag 1 oktober 2012, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 28 t/m zondag 30 september, van 10 tot 17 uur

  Op maandag 1 oktober zullen wij het nieuwe veilingseizoen van start gaan met een nieuw concept, genaamd ‘De Interieur Collectie’. In deze veiling vindt u allerlei objecten, van aardewerk tot zeefdruk, om uw huis mee te decoreren.

  De catalogus begint met ruim 200 antiquiteiten op het gebied van zilver, porselein, aardewerk, meubels, klokken en andere Decorative Arts. Vanaf lot 208 bieden wij u een rijk scala aan schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek, van Oude Meester tot hedendaags fotograaf.
  Naast het feit dat alle objecten ter veiling uiterst aantrekkelijk zijn geprijsd, vindt u meer dan 100 lots welke tegen elke prijs mogen worden verkocht. Deze herkent u aan de taxatie € 1 - 1.
  Wij noemen u hierbij enkele hoogtepunten:
  Te midden van het Chinees porselein vindt u diverse voorwerpen uit de Kangxi periode. Zo bieden wij u een fraaie terrine met deksel (taxatie € 2.500 - 3.500), maar ook een aantal schitterende klapmutskommen, allen gemerkt en gedecoreerd (taxaties € 2.000 - 4.000 per stuk).
  Mocht uw oog vallen op het paar prachtige peervormige knobbelvazen, gedecoreerd met gestileerde bloemmotieven en geschat op € 2.000 - 3.000, adviseren wij u ook te kijken naar het kaststel uit dezelfde periode. Deze rijk gedecoreerde, vijf antiquiteiten zijn kalebas-vormig en zeskantig, met een geschatte veilingwaarde van € 3.500 - 4.500.
  Bij de sectie Etnografica, ook wel Tribal Art genaamd, treft u onder meer een monumentaal Nias voorouderbeeld van een staande man met zeer lange, voorbij de schouders reikende oorsieraden. Dit mooi gepatineerde beeld is 19e eeuws, 38,5 cm hoog en geschat op € 4.000 - 5.000. Van dezelfde herkomst is een tweede Niasbeeld, ditmaal van een staande figuur met de handen voor de buik en een uitwaaierende hoofdtooi (taxatie € 3.000 - 4.000).
  Voor de liefhebbers van oude beeldhouwkunst is er een kwalitatief hoge Moeder en Kind, waarschijnlijk afkomstig uit Mechelen, uit de 16e eeuw. Taxatie voor dit 35 cm hoge beeld is € 2.500 - 3.500.
  Twee zoals altijd goed getroffen en zeer gedetailleerd weergegeven Weens bronzen paarden zijn getaxeerd op € 2.000 - 3.000. Van dezelfde kwaliteit zijn drie diverse aandoenlijke Weens bronzen bulldogs, welke tezamen zijn geschat op € 1.800 - 2.200.
  Een belangrijke bronzen vijzel met stamper, gedateerd 1596 van de hand van de uit Kampen afkomstige Hendrik Wegewart, is getaxeerd op € 1.500 - 2.000.
  Voor verzamelaars van antieke klokken is er een zeer goede Lodewijk XVI pendule, getekend ‘Ridel a Paris’ en bekroond door een Diana met pijl en boog (taxatie € 1.600 - 1.800).
  Een fraaie empire pendule waarop een moeder die haar kind de borst geeft, gezeten op een recamier is getaxeerd op € 1.500 - 2.000.
  Een marmeren en verguld bronzen ‘Adelaar’-pendule van hoge kwaliteit, te dateren rond 1790 en gesigneerd ‘A.toine Martin a Paris’, heeft een taxatie van € 1.600 - 2.000.
  Mocht u op zoek zijn naar een mooi meubel, wijzen wij u graag op het indrukwekkende mahoniehouten Louis XV topbureau. Deze is kundig gerestaureerd, waardoor in zeer goede staat, maar bescheiden getaxeerd op € 4.000 - 6.000.
  Voor glimmende eyecatchers in uw huis, vergeet u dan niet het paar zilveren, Augsburgse kandelaars te bekijken. Deze dragen de jaarletter 1797/99 en zijn gemaakt door Jacob Samuel Allgower (taxatie € 1.800 - 2.200).
  Mocht u ruimte aan de wanden over hebben, kunt u uw hart ophalen aan de brede keus ingelijste werken welke ter veiling komen. De kunstenaars zijn gerangschikt op alfabetische volgorde, waardoor u in de catalogus van Yaakov Agam naar Bert van Zelm wordt geleid. Bijna de helft van deze werken worden zonder minimumprijs aangeboden, hierbij een summiere opsomming:
  Mooi ingelijst en groot van formaat zijn de litho’s door Karel Appel, verfijnder zijn de zwart-wit foto’s van de hand van Eva Besnyö, welke fel afsteken tegen de foto’s door Paul Blanca. Van Eugène Brands worden maar liefst vijf van zijn zeer typerende gouaches aangeboden, waarna de catalogus u langs Corneille, Jan Cremer en Salvador Dalí brengt.
  Opvallend zijn de metalen geometrische figuren door Cor van Dijk, allen gebaseerd op wiskundige principes en reeksen. Van Kees van Dongen vindt u ook in deze veiling een aantal prachtige en zeer gewilde pochoir drukken, welke in fel contrast staan met het haast olijk beschilderde keramiek door Ad Gerritsen.
  Ook een naam als Klaas Gubbels kan niet ontbreken in een veiling als deze. Van zijn hand bieden wij u niet alleen schilderijen, maar ook borden van keramiek. Een andere kunstenaar op dat terrein is Vilma Henkelman, waarvan maar liefst 6 objecten zijn opgenomen.
  Anton Heyboer wordt vertegenwoordigd met vroege etsen tot late tekeningen, terwijl Lucassen en Lucebert juist de veiling sieren met kunst uit de jaren ‘80.
  Van de kunstenares Carry op ten Noort zijn twee elegante bronzen opgenomen, elk voorstellende de vrouw.
  Opvallend zijn de twee halssieraden in deze veiling, ontworpen door Studio Job en Thea Tolsma, laatstgenoemde maakt unieke handgeknipte colliers van rubber binnenband.
  Uiteraard is het bovenstaande slechts een kleine greep uit het totale aanbod van 426 lots. Wij hopen u dan ook te mogen ontvangen tijdens de kijkdagen, wanneer u alle objecten kunt bekijken en onze specialisten aanwezig zijn om u te adviseren.

  Wij hopen u spoedig te mogen verwelkomen in het veilinghuis!