• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 405 - 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie werken door Oude Meesters

  Veiling: Maandag 31 oktober 2011, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober, 10 tot 17 uur

  Met trots presenteren wij u onze aankomende veiling van 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie werken door Oude Meesters. Deze collectie is van hoogwaardig niveau en bevat vele bekende kunstenaars werkzaam in de 17e tot vroeg 20ste eeuw.
  Mede door de tentoonstelling van de collectie van de tv-maker Jef Rademakers in het Haags Gemeentemuseum en in De Hermitage te Sint-Petersburg, is de aandacht groot voor de Hollandse Romantische School. Belangrijke Nederlandse romantische meesters die in onze veiling de revue zullen passeren zijn: Leickert, Eversen, Schelfhout, Klombeck en Koekkoek.
  Tijdens het leven van Schelfhout stond hij bekend als de beste schilder van Nederland en België. Hij was in staat doormiddel van een nauwkeurige observatie een bijna levensechte weergave te geven van wat hij zag. Het Strand met bomschuiten en eenig visschersvolk is hier een goed voorbeeld van. Bij het aanschouwen van dit werk begrijpt u waarom deze kunstenaar nationaal en internationaal met prijzen werd bekroond.
  Johannes Bernard Klombeck was de beste leerling van Barend Cornelis Koekkoek die zeker uit de schaduw van zijn meester is getreden. Hij is een van de meest toonaangevende kunstenaars van de Romantische School. De Winter in het Reichswald is een museaal stuk welke niet zou misstaan aan de muren van de grote musea.
  De meest geliefde vertolker van stadsgezichten in de 19e eeuw is zonder meer Adrianus Eversen. Een rijke traditie, voortgezet in warme kleuren en detail. Zijn werken zijn eerder een persoonlijke impressie dan een topografische nauwkeurigheid en nemen u mee in de sprookjeswereld van de kunsten. Het heeft ertoe geleidt dat verschillende Europese koningshuizen werken van Eversen in hun privévertrekken hebben hangen.
  Onder de portretten vindt u een portret van de hand van Nicolaas Pieneman, met daarop afgebeeld de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel.
  Daarnaast vindt u een Portret van een heer gemaakt door de leerling van Rembrandt, Nicolaes Maes. Tijdens zijn leven was Maes de meest gevraagde portretschilder, het was een eer door de kunstenaar vereeuwigd te worden. Al zijn portretten zijn dan ook telgen uit de vooraanstaande families van onze gouden eeuw.
  Daarbij wordt een bijzonder werk van de hand van Isaac Israels , De trommelaarster, aangeboden in deze veiling. Het schilderij toont een Scala-meisje met trommel en is gemaakt omstreeks 1908-1914. Twee vergelijkbare werken hiervan bevinden zich in de collectie van het Rijksmuseum en het Teylers museum.
  Tevens bieden wij u een uitzonderlijk en abstract werk van de hand van Breitner, voorstellende Aangemeerde boten in de winter in een Amsterdamse gracht; alsook van de andere ‘Rotterdamse Breitner’ August Willem van Voorden het schilderij Sleperspaarden met karren bij de Boompjes, Rotterdam.
  De grondlegger van het modernisme, Jan Toorop, is ook vertegenwoordigd in deze veiling met een zeer bijzonder schilderij Oudervreugde. Op de achterzijde van het werk treft u een handgeschreven etiket van de kunstenaar met titel en signatuur voor deelname aan de tentoonstelling van de Sezession te Wenen in 1909. Een van de grondleggers van deze beweging was Gustav Klimt die zich steeds meer los wilde maken van de academische traditie.
  Daarnaast zijn er ook vele internationale kunstenaars te vinden in het aanbod zoals Barraud, Cipriani, Dillens, Schill, Van Severdonck en Weiser.
  Al het bovenstaande is uiteraard slechts een kleine greep uit de collectie. De catalogus is online in te zien en in boekvorm verkrijgbaar. Wij hopen u tijdens de kijkdagen en veiling te mogen verwelkomen in het veilinghuis!
  Voor meer informatie of voor het ontvangen van een conditierapport kunt u contact opnemen met onze medewerkers
  T: 020 – 301 29 50 / E: info@veilinghuisaag.com