• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 406 - A Collection of Choice: The Paul Rutten Collection & Friends

  Veiling: Maandag 14 november 2011, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 11 t/m zondag 13 november, 10 tot 17 uur

  Na veertig jaar galerie, waarvan 15 jaar in de PC Hooftstraat en 25 jaar aan de Keizersgracht, heeft de familie Rutten besloten de deuren te sluiten en op een andere manier verder te gaan. Paul Rutten Asiatic & Tribal Art is een begrip in zowel binnen- als buitenland, mede door jarenlange deelname aan grote kunst- en antiekbeurzen, zoals de Oude Kunst en Antiekbeurs Delft, Kunst en Antiekbeurs Breda, Art Fair Den Bosch, PAN Amsterdam en de Bruneaf in Brussel.
  Deze collectie omvat met veel liefde bij elkaar verzamelde antieke objecten van hoge kwaliteit en is aangevuld met antiquiteiten van collectioneurs waar de galerie een bijzondere relatie mee onderhoudt. Deze Speciale Collectie leidt u van het Himalaya gebied via het Verre Oosten naar Zuidoost-Azië en Afrika.
  Enkele hoogtepunten uit deze collectie:
  Onder de sculpturen, vindt u een rood zandstenen object afkomstig uit Noord-India. Het beeld stamt uit de 11e/ 12e eeuw en toont de uitgehouwen olifantengod Ganesha. Ganesha is de mollige vrolijke alom geliefde godheid, de zoon van Shiva en Parvati en wordt gezien als de god van de wijsheid en oplosser van moeilijkheden. Deze sculptuur meet bijna 65 cm hoog en speelt met zijn uitzonderlijke herkomst een belangrijke rol in deze veiling. Taxatie € 9.000 - 15.000.
  Van grijsbruin zandsteen zal een torso uit de 11e eeuw van de Hindoeïstische godin Uma worden aangeboden. Deze sierlijke godin van het licht en de schoonheid is de gemalin van Shiva. Dit prachtige Cambodjaanse object is dan ook opgenomen in de literatuur en heeft een taxatie van € 14.000 - 20.000.
  Ook zullen diverse Boeddha’s de revue passeren:
  Zo bieden wij u onder meer uit Tibet een Bodhisattva Amitayus uit de 17e/ 18e eeuw aan. Het kleine formaat brons (nog geen 15 cm hoog) is afkomstig uit een particuliere Duitse collectie en heeft een taxatie van € 4.000 - 6.000.
  De cover van de catalogus is gesierd met de bijzondere gekroonde Boeddha Sakyamuni op zijn troon. Dit vuurvergulde bronzen object is ingelegd met hoge kwaliteit Tibetaanse turkooizen en verbeeld de meditatiehouding. De troon, kroon en de mandorla zijn los toegevoegd en maken het 56 cm hoge object tot een ware ‘eyecatcher’. Taxatie € 12.000 - 14.000.
  Een andere opvallende Boeddha is de 118 cm hoge bronzen gezeten Maravijaya. Verbazingwekkend zijn de details zoals lippen, nagels, Chakra’s en bloemen, welke met zilver zijn ingelegd. Het zeldzame beeld afkomstig uit Laos in de 16e eeuw toont zelfs nog resten van verguldsel in de haren. Taxatie € 45.000 - 50.000.
  Afkomstig uit Tibet bieden wij u twee monniken, Sariputra en Maudgalyana. Deze twee vuurverguld bronzen sculpturen verbeelden de belangrijkste leerlingen van Boeddha. Beiden houden ze een bedelnap en een Khakkhara in de ene hand en een bedelaarsstaf in de andere.
  Taxatie € 4.000 - 6.000.
  De rubriek Thailand bevat ook diverse sculpturen, waaronder bronzen Boeddha’s en andere goden. Zo treft u een stenen hoofd van Shiva of de Shiva-aanbidder met hoge haartooi en een verticaal derde oog in het voorhoofd. De uitwerking van de gelaatstrekken en de snor en baard, alsmede de roze/grijsachtige zandsteensoort zijn kenmerkend voor de Banteay Srei-stijl. De uitgebreide herkomst is niet vertaald in de verhoudingsgewijs lage taxatie van € 16.000 - 20.000.
  Tevens zullen twee vuurvergulde beelden van een koning en koningin worden aangeboden. Deze stammen uit de laat Malla periode (17e/ 18e eeuw) en dienden als versiering van de ingang van de tempel. Taxatie € 8.000 - 10.000.
  Ook maken diverse sieraden onderdeel uit van deze veiling:
  Uit India afkomstig zijn een paar gouden oorbellen en een schitterende halsketting. De laatstgenoemde diende als bruidssieraad en is bekend onder naam Kalata Uru. Deze juwelen werden door de Chettiar stam gemaakt en als huwelijksschat door de man rond de nek van zijn nieuwe vrouw geknoopt. Taxatie € 9.000 - 15.000.
  Het meest opvallende lot in deze catalogus zijn de vier tempelzuilen uit het Mindrolin klooster. Deze bijna 2,5 m hoge Tibetaanse zuilen zijn gemaakt in de 18e eeuw en sierden de daar aanwezige gebedsruimte. Gezien de zeldzaamheid van dit object, heeft dit lot tentoongesteld gestaan in de Nieuwe Kerk te Amsterdam in 2005. Taxatie € 7.000 - 10.000.
  Een veelvoorkomend gebruiksvoorwerp in Tibet is de zogenaamde Gaam. Deze kloosterkisten zijn versierd met o.a. lotussen, juwelen en goden en dienden als opslagplaats voor rolschilderingen in het klooster. Alle zijn beschilderd met natuurlijke pigmenten waarvan de kleur de tand des tijds goed heeft weten te weerstaan.
  Uiteraard kunnen ook diverse Gau’s in deze veiling niet ontbreken. Afkomstig uit diverse gebieden vindt u deze amuletdozen.
  Onder de Nepalese voorwerpen vindt u diverse dakstutten, waaronder een 17e eeuws exemplaar van ruim 120 cm hoog. Dit is een dakstut van een belangrijk gebouw binnen de Newar traditie uit de Kathmanduvallei. Meestal werden dit soort mooie houtsnijwerken gebruikt om pagodedaken te stutten waaronder de goden huisden. De hierop afgebeelde god Bhairah is een afschrikwekkende verschijningsvorm van Shiva en wordt gezien als de vernietiger. Taxatie € 3.000 - 4.000.
  Andere meubelen in deze veiling zijn kasten, stoelen, schrijfbureaus, kleden en een altaartafel.
  Ook zullen diverse Dorje’s worden geveild. Het kleine formaat attribuut wordt gebruikt bij meditatie door zowel monniken als leken in het Boeddhisme. De Dorje is samengesteld uit verschillende onderdelen, met in het midden een bol (Sunyata), welke de oorsprong van het omniversum uitbeelt. Uit deze bol komen twee acht-bladige lotusbloemen, omringd door acht mythologische beestenkoppen. Het object vertegenwoordigt het mannelijke aspect, de methode en de bekwaamheid.
  Tijdens de meditatie wordt naast de Dorje ook gebruik gemaakt van de bel Ghante, het vrouwelijke aspect, welke wijsheid symboliseert.
  De combinatie van deze twee vertegenwoordigt de perfecte eenheid van methode en wijsheid die nodig is om volledige verlichting te bereiken.
  Onmiskenbaar Tibetaans is de zogenaamde boterlamp, waarvan u vier prachtige exemplaren in deze veiling aantreft. Deze vier altaarlampen zijn gemaakt van hoogwaardig zilver en dienden om Yak-boter te branden.
  In deze veiling worden diverse Thanka’s aangeboden. Thanka’s staan bekend om de bijzondere uitstraling en kleuren. Om dit te kunnen bereiken gaat de schilder eerst in diepe meditatie om volledig op te kunnen gaan in zijn werk. Deze Thanka’s werden meestal in opdracht van een welgestelde Himalaya bewoner gemaakt voor een klooster of zijn eigen gebedsruimte.
  De collectie bevat een groot aantal maskers, waarvan de meerderheid afkomstig is uit Afrika. Het dragen van een masker stamt waarschijnlijk al uit het stenen tijdperk, aangezien er rotsschilderingen bestaan waarop figuren getoond worden met dierenkoppen op het hoofd. Deze Afrikaanse maskers zijn vervaardigd van hout en versierd met haar, beschilderingen, textiel of zelfs kralen. Sommige verbeelden de eigenschappen van de koning, verwijzen naar een overwinning en andere beschermen een huis of zijn bewoner.
  Ook uit Afrika afkomstig bieden wij diverse geldstukken aan, ook wel bekend onder de naam ‘funny money’. Deze geldstukken hebben niet alleen een economische, maar ook een sociale en maatschapelijke waarde. Zo werd er gebruik gemaakt van pronkwapens als ruilmiddel, maar ook Katanga’s en Manilla’s.
  De Katanga heeft de vorm van een kruis of letter H en is gemaakt van roodkoper. De vorm is waarschijnlijk uit praktische redenen ontstaan; er kan namelijk gemakkelijk een stuk afgehaald worden en deze kunnen eenvoudig worden gebundeld voor transport.
  De Manilla daarentegen is een koperen of bronzen band, welke diende als arm-, nek- of enkelband. Vaak worden deze geldstukken slavengeld genoemd, omdat deze ook als bruidsschat, grafgift en ceremonieel muntstuk werden gebruikt. Bij de ceremonieën was vooral ook het geluid wat twee tegen elkaar geslagen Manilla’s maakten belangrijk. Toen de Engelsen later slim dachten te zijn door met scheepsladingen gietijzeren Manilla’s naar deze stammen te brengen voor handel, bleek dit een flop. Het geluid week zodanig af dat het geldstuk niet werd geaccepteerd. Deze twaalf lots geldstukken hebben een taxatie variërend van € 400 - 1.500.
  Belangrijk onderdeel van deze veiling is de Cuser Collectie, de Mongoolse kunstcollectie van Jan Brummelhuis. Jan Brummelhuis (1935 - 2006) was naast een bekend notaris in Amsterdam ook Honorair Consul van Mongolië. Nadat Brummelhuis in september 1995 benoemd werd tot Consul, begon hij met de aanleg van een veelzijdige collectie van kunstschatten uit dit gebied.
  Onder deze privécollectie vindt u ondermeer snuifflesjes, altaar dozen, manuscripten, vuurslagen en diverse beelden.
  Opvallend is de hier aangeboden complete Chinese dierenriem uit de Yuan dynastie (1279 - 1368). Het is zeer zeldzaam dat een complete groep, zoals deze twaalf dieren, uit de Chinese dierenriem bij elkaar bewaard zijn gebleven. Ze zijn gemaakt van geglazuurd terracotta en hebben daardoor hun kleur goed weten te behouden. Waarschijnlijk dienden deze dieren als grafgift. Binnen de Chinese traditie zijn dergelijke giften bekend onder de naam Minqi, dat 'keramiek van de onderwereld' betekent. Deze terracotta’s werden voor de gewone man gemaakt, zodat de overledene zijn leven voort kon zetten na de dood. Taxatie € 7.000 - 10.000.
  Onder de ‘nieuwere kunst', vindt u drie werken van de hand van Willem Dooijewaard. Deze kunstenaar, ook zeer geliefd voor zijn Indonesische periode, heeft met een verbazingwekkende verfijning portretten van Mongoolse inwoners gemaakt. De drie krijttekeningen verbeelden een monnik, meisje en vrouw en hebben een taxatie van € 1.000 - 1.500 en € 1.500 - 2.000.
  Al het bovenstaande is uiteraard slechts een kleine greep uit de collectie. De catalogus is online in te zien en in boekvorm verkrijgbaar. Wij hopen u tijdens de kijkdagen en veiling te mogen verwelkomen in het veilinghuis!