• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • Mijn AAG
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 509 - Old Masters to Modernists

  Veiling: Maandag 17 juni 2019, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 14 t/m zondag 16 juni, van 10 - 17 uur

  Met trots presenteren wij u de catalogus van de aankomende veiling met 163 lots van de hand van Oude Meesters tot werken door vroeg 20ste eeuwse modernisten.

  Onder de oudste werken vindt u het schilderij The adoration of the Magi, geschilderd door een navolger van Pieter Coecke van Aelst I en daterend uit de 16e of 17e eeuw. Deze Vlaamse primitief toont de rijke zijde gewaden van de diverse figuren en de vergulde houders en harnassen van de koningen in groot detail en wordt u aangeboden met een prachtige omlijsting. Taxatie voor lot 3 € 8.000 - 12.000.
  Een van de vele portretten in deze catalogus betreft lot 8 van de hand van Victor Boucquet. De afgebeelde heer was duidelijk zeer gefortuneerd, daar zijn handschoenen, vaak uit het fijnste kalfsleer vervaardigd, in die tijd meer dan een jaarsalaris kostten. Taxatie € 5.000 - 10.000.
  Dit jaar is het Rembrandt-jaar en dat wordt gevierd met vier lots in deze veiling. Naast een originele ets en een latere kopie van een zelfportret, wijzen wij u graag op lot 17. Dit Self portrait with a gorget and a beret is wellicht vervaardigd door een kunstenaar uit de zeer nabije omgeving van Rembrandt. Ook heeft het een indrukwekkende herkomst, daar het in het verleden meermalen werd tentoongesteld en gepubliceerd als van de hand van Rembrandt zelf. Taxatie € 3.000 - 5.000.

  De romantische school is goed vertegenwoordigd door diverse belangrijke meesters, waaronder Cornelis Springer met lot 24. De Capriccio of a Dutch town van zijn hand was nog niet eerder bekend, omdat het lang in familiebezit van Baronessen Van Lynden en Van Pallandt was. Deze wordt u aangeboden met een taxatie van € 10.000 - 15.000.
  Johannes Christiaan Karel Klinkenberg is vertegenwoordigd met een prachtig Amsterdams stadgezicht, The Amsterdam canals at sundown, the Lutheran Church beyond, waarbij deze meester van het licht op klein formaat zijn kracht laat zien. Taxatie voor lot 26 € 4.000 - 6.000.
  Van hoge kwaliteit is ook lot 48, van de hand van de paardenschilder Wouterus Verschuur, weergevende een jongen in de stal met zijn paarden en hondenvriend. Dit schilderij heeft een geschatte waarde van € 5.500 - 7.500. Ook zijn werken van andere belangrijke dierenschilders opgenomen, zoals Cornelis Raaphorst, Otto Eerelman en Henriëtte Ronner-Knip.
  Van laatstgenoemde wordt lot 56 aangeboden, waarbij haar olieverfwerk Mother watching her four playful kittens is gecomplementeerd met dezelfde voorstelling uitgevoerd in zwart krijt en houtskool. Taxatie voor deze bijzondere combinatie van twee werken € 4.000 - 6.000.

  Het industriële leven van de late 19e en vroege 20ste eeuw, is onder meer weergeven in lot 97 door Johan Hendrik van Mastenbroek. Dit gezicht op De Maas bij de Willemskade toont de fabrieken en haven van Rotterdam in volle glorie en heeft een taxatie van € 3.000 - 5.000.
  Enkele kilometers noordelijker legde Floris Arntzenius de snel veranderende straten van Den Haag in het Industriële tijdperk treffend vast met zijn snelle impressionistische toets. Van zijn hand zijn maar liefst vier typerende Haagse werken opgenomen, lots 128-131.

  Het hoogtepunt van deze veiling is lot 104, van de hand van de meest befaamde Amsterdamse schilder George Hendrik Breitner. Deze uiterst elegante weergave van twee dames wandelend over de Corner Reguliersgracht-Keizersgracht, Amsterdam, werd omstreeks 1895 geschilderd naar foto’s gemaakt door de kunstenaar zelf. Voor een vergelijkbaar schilderij, dat de wereldrecordprijs van € 760.250 op bracht, gebruikte Breitner eveneens deze foto. Dit werk wordt u aangeboden met een inzetprijs van slechts € 80.000 - 120.000.

  Veilinghuis AAG was een van de eerste veilinghuizen die schilderijen van de hand van Europeanen werkend in Indonesië verkochten en doet dit nog steeds met groot succes. In deze veiling hebben wij wederom een katern aan dit bijzondere verzamelaarsonderwerp opgenomen.
  Opvallend zijn de 4 lots door Willem Dooijewaard, waarbij ook zijn Japanse periode - door velen gezien als zijn hoogtepunt - wordt belicht. Dit wordt bevestigd middels lot 124, een zeldzaam olieverfschilderij voorstellende een Geisha wandelend in een park. Taxatie € 5.000 - 10.000.
  President Soekarno’s ‘hofschilder’ Lee Man Fong is ook gerepresenteerd in de veiling, met lot 127. Dit zeldzame Chinese werk, weergevende De Westelijke en Oostelijke Pagodes van Quanzhou, maakte hij in 1956 tijdens een reis door Zuid-China. Taxatie €10.000 - 20.000.

  Tegen het einde van de veiling vindt u een aantal lots van de hand van experimentele modernisten zoals Leo Gestel, Dirk Filarski, Kees Maks, Hippolyte Petitjean, Jean Dufy en Jan Sluijters.
  Van Sluijters zijn zelfs vier werken opgenomen, waarvan Young boy in high chair (lot 138), Balcony in winter (lot 139) en Portrait of an elegant lady with her dog (lot 140) op papier. Lot 137 betreft een olieverf schilderij van zijn hand en bleek een ware ‘barn-find’. Deze Seated nude komt uit een particuliere collectie en was reeds drie generaties in familiebezit. De afgebeelde vrouw is waarschijnlijk Greet Sluijters-Van Cooten (1885-1967), de tweede vrouw van de kunstenaar en zijn favoriete model. Taxatie voor dit topstuk € 20.000 - 30.000.

  Wij sluiten de veiling af met twee zeer modernistische doch verschillende schilderijen. De eerste is van de hand van Jan Mankes en getiteld Liggend boek, een museaal werk uit 1912. Taxatie voor lot 162 € 15.000 - 25.000.
  Het laatste lot 163 is door Johan van Hell, weergevende een String quartet, is gemaakt door de schilder en musicus bewapend met penseel en klarinet. Van Hell speelde jarenlang in het Amsterdams Concertgebouworkest, maar weigerde een vaste aanstelling omdat hij zijn passie voor kunst maken wenste te vervolgen. Dit bijzondere schilderij wordt u aangeboden met een taxatie van € 15.000 - 20.000.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Wij attenderen wij u hier graag op de verschillende mogelijkheden van deelname aan de veiling, ook indien u niet aanwezig kunt zijn.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een kunstwerk, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.