• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • 490 - Moderne & Hedendaagse Kunst

  Veiling: Maandag 12 juni 2017, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 9 t/m zondag 11 juni, van 10 tot 17 uur

  Kenmerkend voor deze veiling is het diverse en internationale karakter van de aangeboden lots. Niet alleen bekende Nederlandse kunstenaars komen aan bod, maar de catalogus geeft ook een goede indruk van de diversiteit van de algemene kunststromingen van de afgelopen honderd jaar.

  De veiling start met een selectie van klassieke kunstwerken, waarvan de drie werken door Hans Bayens uiterst decoratief zijn. Met name lot 11, Circuspaarden met hun dresseur, toont met een zeer vluchtige penseelstreek de kundigheid van de kunstenaar en laat u zich in de stallen van het circus wanen. Taxatie € 1.500 – 2.500.

  Vervolgens zijn, naast Kees van Dongen, diverse buitenlandse kunstenaars vertegenwoordigd, waaronder Henri Matisse, Emil Nolde, en Yves Tanguy. Laatstgenoemde heeft in lot 16 zijn herkenbare techniek van Oostindische inkt aangelengd met water toegepast. Dit werk, behorend tot de gezochte periode van zijn oeuvre uit de jaren ’20, heeft een aantrekkelijke taxatie van € 8.000 - 12.000.
  Een andere befaamde Fransman komt aan bod met lot 19, een typerend werk van de hand van André Derain. die overleed aan de aan de indirecte gevolgen van een auto-ongeluk. De voormalig eigenaar kocht Dame aux Chiens aan bij Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co, deze wordt u nu aangeboden met een taxatie van € 4.000 – 6.000.

  Onder de Nederlandse kunstenaars vindt u een wel heel uitzonderlijk stuk door Dirk Smorenberg. Niet alleen zijn de door hem afgebeelde waterlelies zeer treffend, maar ook is deze voorzien van een door de kunstenaar hand gestoken lijst. Bekend is dat Smorenberg deze Art Deco omlijstingen enkel voor zijn beste werken maakte en daarmee schetst lot 22 een prachtig voorbeeld van zijn oeuvre. Taxatie € 4.000 – 6.000.

  Onder de diverse ‘naakten’ opgenomen in de catalogus, springt lot 37 door de Belgische George Morren meteen in het oog. Ondanks dat de hier afgebeelde Lily niet tot zijn jongst geportretteerden behoort, is de liefde van de kunstenaar voor dit model duidelijk zichtbaar. Taxatie voor dit in de literatuur opgenomen werk € 3.000 – 5.000.

  Van een modernere toets is de minimalistische selectie, opgenomen in deze catalogus. Naast werken door onder meer Jan Schoonhoven en Laurens van Kuijk, treft u Ad Dekkers middels het reliëf in polyester. Deze Verschoven kwadraten uit 1965 behoren dan ook tot het toonbeeld van de Nederlandse Zero-beweging. Taxatie € 4.000 – 6.000.
  Vervolgens komen enkele popartkunstenaars aan bod, waaronder Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Tom Wesselmann. De laatste betreft een internationaal gezochte stuk, alleen al omdat deze inkttekening diende als studie voor de bekende ets en aquatint Monica Nude with Matisse uit 1990. Taxatie € 5.000 – 8.000.

  De cover van de catalogus, lot 74, wordt gesierd door het tweede lot door Walasse Ting, voorstellende Three beauties. Dit grote en iconische werk vervaardigde hij in acryl en inkt op papier en wordt u aangeboden met een richtprijs van € 20.000 – 30.000.


  Onder de CoBrA-kunstenaars vindt u niet alleen werken van Corneille, Lucebert, Rooskens en Reinhoud d’Haese, maar ook drie schilderijen door Theo Wolvecamp. Deze museale stukken zijn alle afkomstig uit de nalatenschap van de schilder en tonen de voor Wolvecamp zo krachtige penseelstreek. Taxaties lot 80 tot 82 van € 4.000 – 10.000.

  Maar liefst vijf werken van de hand van Jaap Hillenius zijn opgenomen in deze veiling, alle afkomstig uit zijn familiebezit. Dat deze kunstenaar bekend staat voor zijn spel van licht en kleur, wordt bewezen door de hier aangeboden schilderijen van verschillende datering en formaat. Taxatie van lot 97 tot 101 variërend van € 800 – 5.000.

  Ook is een collectie hedendaagse werken opgenomen afkomstig van een voormalig verzamelaar en supporter van de ‘nieuwe kunsten’. Naast diverse internationale namen, bevat deze verzameling schilderijen van de hand van Jus Juchtmans en Willy de Sauter. Eerstgenoemde heeft inmiddels faam vergaard in de galeriewereld met zijn schilderijen in acryl, sterk aangezet met slotvernis, welke een haast dromerige uitstraling hebben. Taxaties verschillen van € 900 – 2.500.

  Afkomstig uit de bedrijfscollectie Bierbrouwerij Oranjeboom is onder meer het schilderij door Michel van Ofen. Dit idyllische landschap behoort absoluut tot zijn beste werken en wordt u aangeboden met de verleidelijke richtprijs van € 6.000 – 10.000.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Wij attenderen u hier graag op de verschillende mogelijkheden van deelname aan de veiling, ook indien u niet aanwezig kunt zijn.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een kunstwerk, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.