• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 482 - 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie werken door Oude Meesters

  Veiling: Maandag 14 november 2016, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 11 t/m zondag 13 november, van 10 tot 17 uur

  Graag attenderen wij u hierbij op de catalogus van onze eerstvolgende schilderijenveiling. Deze zeer gevarieerde selectie van 105 lots, alle gemaakt in de 17e tot vroeg 20ste eeuw, schetsen een prachtig beeld van de verschillende kunststromingen door de eeuwen heen.

  De veiling zal van start gaan met internationaal geliefde werken door Oude Meesters, waarvan lot 2 een goed voorbeeld is. De heilige Franciscus in extase betreft een bijzonder vroege kopie naar het gelijknamige werk van Giovanni Baglione. Het hier aangeboden schilderij is minstens even indrukwekkend als het gevierde origineel, mede door het grote formaat en de prachtige herkomst. Taxatie € 3.000 - 5.000.
  Lot 12 is van de hand van de Friese Margareta de Heer, een van de weinige vrouwelijke 17e eeuwse kunstenaars. Dat zij qua kundigheid niet voor haar meest geroemde mannelijke collegae onderdeed, is duidelijk zichtbaar in deze Ganzen, welke bijzonder verfijnd zijn uitgewerkt in gouache en Arabische gom op perkament. Dit werk wordt u aangeboden met een aantrekkelijke taxatie van € 3.000 - 5.000.
  Een zeer verfijnd portretje is toegeschreven aan Hieronymus van der Mij en verbeeldt volgens overlevering Elisabeth Charlotte van de Palts, hertogin van Orléans. Deze van oorsprong Duitse prinses was tevens schoonzus van Lodewijk XIV en ook verwant aan de Oranjes, wat haar tot een geliefd onderwerp maakte voor vele kunstenaars. Taxatie voor lot 14 € 1.000 - 2.000.

  Van de hand van Henriette Ronner-Knip vindt u maar liefst drie werken in deze catalogus, welke haar verschillende schilderstijlen en -periodes beamen. Lot 32 verbeeldt Twee honden vechten om een been, een onderwerp dat Ronner ook al in 1869 uitbeeldde. Lot 33 betreft daarentegen een vroeger werk, Hollands weidelandschap met paarden, rundvee en konijnen, waarbij zij nog de zeer klassieke penseelstreek hanteert zoals haar vader haar bijbracht. Lot 42 toont Twee kittens en stamt uit haar derde en laatste periode, wanneer zij zich als befaamd poezenschilder haast enkel nog op dit onderwerp toelegt.

  Het cover lot is een schitterend winterlandschap door Louis Apol, dat alle elementen bevat waar deze kunstenaar voor geprezen wordt. Zo is het besneeuwde bospad voorzien van figuren die een mallejan beladen, maar ook een wandelaar met hond bewandelen deze weg bij zonsondergang. Dit lot 38 is een onbekende parel, daar het door familie van de huidige eigenaar rechtstreeks van Apol werd verkregen. De aantrekkelijke taxatie van dit schilderij bedraagt € 6.000 - 10.000.

  Onderdeel van deze veiling is een prachtige collectie schilderijen afkomstig uit Nederlands privébezit. Bijzonder is dat deze liefhebber zich niet alleen op het verzamelen van één kunstenaar of stijl toelegde, maar een zeer diverse, internationale collectie wist samen te stellen. Zo bevat het aanbod werken afkomstig uit de Nederlandse romantiek tot het Franse impressionisme.
  Lot 40 is van de hand van de Franse Narcisse Guilbert, geroemd voor zijn losse penseeltoets en het verbeelden van stadsgezichten. Hij verbleef voornamelijk in Rouen, alwaar hij de architectuur vastlegde, maar bezocht ook steden daarbuiten. Het hier aangeboden Londres fréquenté, toont de bruisende stad met vele figuren en de typerende dubbeldekkers en taxi’s op straat. Taxatie € 4.000 - 6.000.
  Lot 52 daarentegen is van de hand van de bekende Nederlandse romantische schilder Nicolaas Johannes Roosenboom. Dit schilderij vertoont de verschillende elementen van natuur en stoffage waar hij zo in excelleerde als kunstenaar. Deze Schaatsers en houtsprokkelaars in een winters rivierlandschap met een stad in het verschiet is gedateerd 1841 en behoort tot de meest indrukwekkende werken van zijn hand. Taxatie voor deze € 6.000 - 10.000.
  Lot 60 is van de hand van Johannnes Christiaan Karel Klinkenberg en behoort tot een van zijn bekende capriccio’s. Dit Zonnig grachtengezicht bevestigt zijn bijnaam ‘meester van het zonnige stadsgezicht’ en zijn voorliefde voor het hier verbeeldde onderwerp. Een vergelijkbaar werk maakte onderdeel uit van de collectie van het Centraal Museum te Utrecht. De titel van laatstgenoemd schilderij verwijst naar Middelburg, vanwege een daarop afgebeeld gebouw op de rechterkade. Echter is in veel van zijn werken sprake van een samenstelling van bestaande architectonische elementen (capriccio), zoals ook in dit schilderij, waarin Klinkenberg de door hem meest geliefde bruggen, kades en gebouwen met elkaar heeft gecombineerd. Taxatie € 10.000 - 15.000.
  Ditzelfde geldt ook voor de kunstenaar Jan Hendrik Verheijen, waarvan lot 66 Een zonnige dag op de gracht uit 1817 toont. Dit schilderij, het laatste werk afkomstig uit deze verzameling, is bijzonder verfijnd uitgewerkt en verkeert in zeer goede staat. Wij bieden u deze aan met een taxatie van slechts € 10.000 - 15.000.

  Van groot formaat is lot 75 door Johannes Frederik Hulk sr., voorstellende Bedrijvigheid bij de aangemeerde schepen in de stadhaven uit 1855. Dit mogelijke vergezicht op Haarlem is reeds lange tijd in familiebezit en wordt u gepresenteerd met een taxatie van € 5.000 - 8.000.

  Van de hand van Willem Roelofs zijn maar liefst drie werken opgenomen in deze catalogus (lot 94 - 96), waarbij alle verschillende locaties verbeelden welke de kunstenaar bezocht om zijn ‘en plein-air’ schilderijen te vervaardigen. Deze voorloper van het Nederlands impressionisme wist deze landschappen met een buitengewone raakheid en mate van virtuositeit uit te voeren. Dit geldt overigens ook voor de laatste drie werken door zijn tijdgenoot Jan Hendrik Weissenbruch (lot 103 - 105), waarmee de veiling wordt afgesloten.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.