• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 476 - Moderne & Hedendaagse Kunst

  Veiling: Maandag 6 juni 2016, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 3 t/m zondag 5 juni, van 10 tot 17 uur

  Hierbij presenteren wij u de catalogus van onze aankomende veiling op maandag 6 juni waarin diverse particuliere verzamelingen zijn opgenomen. Zo bevat deze veiling een collectie werken van de hand van Dirk Filarski, maar ook van meer contemporaine kunstenaars zoals Walasse Ting, Eugène Brands, Jef Diederen, Ger Lataster en beeldhouwer Carolein Smit.

  Onder de vroeg moderne kunstenaars vindt u lot 12, St. Tropez door Jan Sluijters. Deze prachtig uitgewerkte aquarel, die sterke overeenkomsten vertoont met werken van Van Dongen, nodigt uit aan het mondaine kustleven deel te nemen. Taxatie € 5.000 - 8.000.
  Uit dezelfde periode stamt lot 15, Winterzon door Johan Dijkstra, die het juist typisch Nederlandse water verbeeldt. Dijkstra was een fervent zeiler en zijn jol ‘Fenris’ op het Paterwoldsemeer behoorde dan ook tot zijn meest geliefde onderwerpen. De taxatie voor dit schilderij uit 1945 bedraagt € 10.000 - 15.000.

  Deze catalogus bevat diverse werken van Russische kunstenaars waaronder Konstantin Matveevich Lomykin, Nikola Tanev en Oskar Yakovlevich Rabin. Het schilderij door laatstgenoemde, voorstellende Bloemen in de stad werd door familie van de huidige eigenaar rechtstreeks van de kunstenaar verkregen. Dit lot 22 heeft zeer waarschijnlijk onderdeel uitgemaakt van de ‘Bulldozer Exhibition’ buiten Moskou in 1974. Deze onofficiële en daardoor verboden tentoonstelling werd georganiseerd door de Moskouse avant-gardekunstenaars, met Rabin als initiatiefnemer. De tentoonstelling werd hardhandig door de politie afgebroken, waarbij bulldozers en waterkanonnen werden gebruikt, waardoor veel werk van deze kunstenaar verloren is gegaan. Dit belangrijke werk wordt u aangeboden met een taxatie van € 6.000 - 10.000.

  Ook zijn diverse vooraanstaande CoBrA-kunstenaars vertegenwoordigd in deze veiling, waaronder Corneille, Lucebert, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp. Lot 27 door Rooskens behoorde tot de collectie van de vroege CoBrA-verzamelaar Steef de Vries, een gedreven collectioneur die tevens een van de drijvende krachten achter het Stedelijk Museum te Schiedam was. De Vries was in het bijzonder geïnteresseerd in de abstracte en experimentele kunst in Nederland en was dan ook een van de oprichters en bestuursleden van de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst. Deze gouache en collage op papier uit 1951 is getaxeerd € 7.000 - 9.000.

  De cover wordt gesierd door het uitdagende werk van de hand van Willem Hussem uit 1962. De felgekleurde olieverf, pasteus aangebracht op het voor hem zo typerende jute, maakt dit tot een van de beste werken van zijn oeuvre. Dit lot 43, ooit aangeschaft bij Galerie Nouvelles Images te Den Haag, heeft een taxatie van € 4.000 - 6.000.

  Naast het opvallende materieschilderij door Jan Cremer uit 1960 vindt u een nog vroeger exemplaar door Bram Bogart, getiteld Brun-Gris. Dit museale werk uit 1953 heeft een formaat van 188 cm hoog en heeft de wanden van het Cobra Museum te Amstelveen mogen sieren. Taxatie voor dit lot 49 € 8.000 - 12.000.

  Deze catalogus bevat een uitgebreid katern fotografische werken door onder meer Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, William Klein, Bert Stern en Antanas Sutkus. Maar ook Nederlands trots Marc Mulders, Gerard Fieret en Aernout Overbeeke zijn vertegenwoordigd. Van de hand van Hendrik Kerstens treft u maar liefst twee lots, waarvan lot 79 tot een internationaal zeer gezochte serie behoord. Het hier afgebeelde Hairnet uit 2000 betreft de voorloper van het iconische werk Bag. Deze foto van monumentaal formaat wordt u aangeboden met een taxatie van € 4.000 - 6.000.

  In deze veiling zijn meerdere lots afkomstig uit de voorname collectie GE Artesia, waaronder ook het grootste werk in deze veiling. Lot 101 door Toon Verhoef heeft een formaat van 291 x 401 cm en behoort zonder twijfel tot zijn meest imposante werken. De combinatie van olieverf, acryl en de voor hem zo typerende fibreglass film nemen de kijker mee in het nauwkeurig uitgebalanceerde lijnenspel. Taxatie € 3.000 - 5.000.

  Onder de sculpturen vindt u niet alleen een collectie van de hand van Carolein Smit, maar ook werken door Kees Verkade, Peer Veneman, Eric Claus en Frank Letterie. De veiling zal worden afgesloten met lot 131 door Chris Tap. Deze levensgrote Leeuw toont de kundigheid van de kunstenaar in het maken van natuurgetrouwe kopieën die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Dit krachtige, maar sierlijke brons heeft een uiterst aantrekkelijke taxatie van € 15.000 - 25.000.

  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.