• Kopen
 • Verkopen
 • Veilingschema
 • Catalogus
 • Over ons
 • Live Bieden
 • Aftersale
 • REAL ESTATE
 • Wijnen
 • Boeking
 • 469 - Moderne & Hedendaagse Kunst

  Veiling: Maandag 30 november 2015, 14 uur
  Kijkdagen: Vrijdag 27 t/m zondag 29 november, van 10 tot 17 uur

  Hierbij presenteren wij u de catalogus van deze zeer uitgebreide veiling Moderne & Hedendaagse Kunst. De geselecteerde schilderijen en werken op papier zijn aangevuld met een aantal vooraanstaande collecties, waaronder sculpturen, fotografie, CoBrA-kunst en een verzameling werken door gerenommeerde Chinese kunstenaars.

  De veiling zal van start gaan met een prachtig werk in olieverf van de hand van Frida Holleman. Lot 1, De zomerse stranddag, Scheveningen, verbeeldt een zeer geliefd onderwerp van deze kunstenaar. Afkomstig uit een particuliere collectie te Denemarken, wordt het werk u aangeboden met een taxatie van € 2.000 - 4.000.

  Bijzonder zijn de opgenomen schilderijen door Dirk Smorenberg. Deze zes, behorende tot zijn beste werken, zijn reeds geruime tijd in familiebezit en dienen als exemplarische voorbeelden van ‘zijn’ Loosdrechtse Plassen. Smorenberg vond talrijke mogelijkheden, zowel in zomer als winter, om de beoogde sfeer in het landschap op zijn eigen kenmerkende stijl tot uitdrukking te brengen. Taxaties van lot 4 tot 9 € 1.000 - 6.000.

  Indrukwekkend is lot 13, Stilleven met tulpen en amaryllissen door Jan Sluijters. Dit grootformaat doek toont het pure plezier in schilderen van deze kunstenaar. Er zijn slechts weinig stillevens in Sluijters’ oeuvre waarop geen bloemen voorkomen. Bekend is dan ook dat elk boeket bloemen dat bij hem thuis kwam meteen door hem werd vastgelegd. Voor een colorist als Sluijters waren bloemen bij uitstek de motieven voor een levendige kleur- en vormverwerking. Taxatie € 40.000 – 50.000.

  Ook tot de topstukken van deze veiling behoort lot 24, Adorp, van de hand van Johan Dijkstra. Dit grootformaat schilderij werd door de huidige eigenaar rechtstreeks van de kunstenaar verkregen, waarna het meerdere malen werd tentoongesteld in het Groninger Museum. Dit werk toont de karakteristieken waarmee De Ploeg al snel internationale erkenning verkreeg, door het gebruik van complementaire kleuren in een compositie gebaseerd op het Franse impressionisme. Dit voorbeeld van experiment en vernieuwing wordt u aangeboden met een taxatie van € 25.000 - 35.000.
  Onder de Franse kunstenaars vindt u lot 33 door Raoul Dufy. Deze La Fillette Assise toont de kundigheid van de kunstenaar in Oost-Indische inkt op papier en zal met zijn internationale herkomst worden opgenomen in de nieuwe catalogue raisonné van Dufy. Taxatie € 5.000 - 8.000.

  Lot 54 toont de kenmerkende elementen van het internationaal zo geroemde oeuvre van Walasse Ting. Niet alleen zijn twee Aziatische schonen met waaiers afgebeeld, maar ook bloemen, vruchten, papegaaien en vissen. Ting, geboren in China, vestigde zich enige tijd in Parijs, waar hij Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky ontmoette. Vervolgens trok hij naar New York, waar hij werd beïnvloed door pop art en het abstract-expressionisme en bevriend raakte met niemand minder dan Sam Francis. Deze vele invloeden komen tot uiting in deze aquarel op rijstpapier: een verleidelijke, magische wereld vol kleur neergezet in kalligrafisch aandoende penseelstreken. Taxatie € 10.000 - 15.000.

  Zeer gezocht zijn werken van de hand van Farah Ossouli, de vooruitstrevende Iraanse vrouwelijk kunstenaar. De hier aangeboden triptiek Life stamt uit 1988 en is destijds door de huidige eigenaar tijdens zijn verblijf in Teheran aangekocht. Het werk dient, naar Iraans gebruik, gelezen te worden van rechts naar links. Het rechterdeel verbeeldt de kindertijd van een man en de relatie met zijn moeder, het middendeel zijn jeugd en de relatie met zijn liefde en het linkerdeel de eenzame ouderdom. Dit lot 55 wordt u aangeboden met de aantrekkelijke taxatie van € 10.000 - 15.000.

  Bijzonder verheugd zijn wij over het grote aantal Chinese hedendaagse kunstwerken, grotendeels afkomstig uit het buitenland. Behorend tot de boegbeelden van deze kunstenaars is Wang Guangyi. Deze kunstenaar, opgeleid tot propagandakunstenaar onder Mao Zedong en diens heroïsme van het Socialistisch Realisme, uit in de hier aangeboden werken zijn onvrede over deze jarenlange censuur. Lot 61, Great Criticism – MTV, is een olieverfwerk uit 2005 en werd door de huidige eigenaar rechtstreeks van de kunstenaar verkregen. Taxatie € 18.000 - 25.000.
  Lot 68 door Liu Ye is getiteld Matthias en Fleur en heeft internationaal reeds voor veel ophef gezorgd. Liu Ye heeft zich voor deze aquarel laten inspireren door de hoofdpersonen in het verhaal Haruba en verbeeldde voor het eerst een Chinees meisje met blauwe ogen. Dit Chinese teken van geluk ontving dan ook veel (Chinese) media aandacht en behoort daarmee tot de meest gezochte werken van zijn hand. Taxatie € 30.000 - 40.000.

  Voor de liefhebbers van de Zero-beweging bieden wij een ruim aanbod innovatieve composities. Onder deze pioniers vindt u drie werken op papier door Jan Schoonhoven, alle afkomstig van familie van de kunstenaar. Ook lot 80 toont een indrukwekkend lijnenspel, deels expressief aandoend en haast kalligrafisch weergegeven. Deze krachtige viltstiftcompositie op papier uit 1980, met een formaat van ruim 40 x 29 centimeter, heeft een taxatie van € 3.000 - 5.000.

  De catalogus bevat mede een ruim aanbod fotografische werken waarvan lot 97 meteen in het oog springt. Deze Moon #4 door Ruud van Empel toont zijn herkenbare lichtwerking in een fantasierijke omgeving. Het intrigerende werk wordt u aangeboden met een taxatie van € 5.000 - 8.000.

  Afkomstig uit een vooraanstaande bedrijfscollectie is lot 132 door Françoise Gilot. Deze Union behoort tot de serie Floating Pictures en toont duidelijke invloeden van haar liefde, Pablo Picasso. Het tweezijdige doek is gedateerd 1984 en een aantal jaren later aangeschaft bij The Neelsten Foundation. Taxatie € 8.000 - 12.000.

  Ook zijn meerdere CoBrA-kunstenaars in deze catalogus opgenomen, waaronder het museale lot 164 door Theo Wolvecamp. De verbeelde beweging in Explosie is ongekend en maakt dit vroege schilderij in primaire kleuren tot een indrukwekkend collectiestuk. Een vergelijkbaar werk bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam, dit grootformaat doek wordt u aangeboden met de taxatie € 10.000 - 15.000.
  De veiling zal worden afgesloten met twee werken in acryl door Karel Appel, waarvan lot 170 zijn herkomst in Scandinavië vindt. Deze A Face stamt uit 1977 en toont de snelle, maar krachtige penseeltoets waarmee Appel internationale waardering heeft verworven. Taxatie € 3.000 - 5.000.


  Uiteraard is het bovenstaande slechts een greep uit het gehele aanbod. Wij nodigen u dan ook uit de online catalogus hier te bekijken.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op kijkdagen en veiling!

  Mocht u de veiling niet bij kunnen wonen, dan attenderen wij u hier graag op de overige mogelijkheden van deelname aan de veiling.

  Eventuele gebreken of restauraties van de aangeboden lots staan niet beschreven. Indien u meer informatie wenst over de staat van een object, verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een conditierapport aan te vragen.